Dlaczego warto postawić na przetwórstwo warzyw i owoców?
Zrównoważone przetwórstwo owoców, warzyw i roślin strączkowych ma wiele zalet. Są bardzo ważne dla konsumentów, plantatorów oraz producentów gotowych wyrobów. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:
- przedłużenie trwałości – świeże owoce i warzywa mogą szybko się zepsuć, a ich przetwarzanie wpływa na wydłużenie czasu przydatności do spożycia,
- dostęp przez cały rok – przetwory warzywne i owocowe są dostępne w sklepach w dowolnym momencie bez względu na sezon zbioru plonów,
- mniejsze marnotrawstwo – przetwórstwo wykorzystuje cenne zasoby naturalne i produkuje żywność również z artykułów mających wady, które dyskwalifikują je w sprzedaży jednostkowej,
- zachowanie wartości odżywczej – pasteryzowanie, suszenie czy gotowanie wpływa na zachowanie pewnej ilości wartości odżywczych na dłużej,
- dostęp do różnorodnych produktów – nie każdy ma dostęp do świeżych owoców i warzyw, które rosną w odległych krajach. Przetwórstwo umożliwia cieszenie się nimi o każdej porze roku i w każdym miejscu,
- ułatwienie przygotowania posiłków – gotowe przeciery czy soki pomagają szybciej otrzymać efekt w postaci smacznego posiłku,
- wsparcie dla lokalnego rolnictwa i przemysłu spożywczego – przetwórnie i rolnicy czerpią korzyści ze swoich plonów, a Greenyard Logistics Poland wspiera głównie lokalnych plantatorów,
- możliwość dłuższego przechowywania – przetwory możesz magazynować dłużej bez obaw o ich jakość,
- łatwiejszy transport i dystrybucja – przetworzone produkty zapakowane hermetycznie lub pasteryzowane można udostępniać klientom szybciej i łatwiej.