Jak organizowany jest transport owoców cytrusowych?
Owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty, czy mandarynki) to jedne z najbardziej wymagających artykułów spożywczych. Ich jakość w dużej mierze zależy od sposobu magazynowania i transportowania, dlatego tak ważne jest stosowanie wysokich norm. Transport owoców cytrusowych organizowany przez Greenyard Logistics Poland odbywa się drogą lądową i morską z wykorzystaniem kontenerów chłodniczych i chłodni samochodowych.
Warunki chłodnicze pozwalają maksymalnie przedłużyć świeżość owoców cytrusowych. Transport owoców tego typu bazuje też na poniższych zasadach i czynnościach:
- sortowanie i pakowanie – sposób magazynowania i pakowania powinien zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi i zmniejszyć ryzyko tarcia pomiędzy owocami. W momencie dostrzeżenia uszkodzeń personel sortujący zobowiązany jest do wyłączenia owoców z transportu;
- dopasowanie opakowań – pojemniki powinny być odpowiednio wentylowane, aby zapewnić cyrkulację powietrza, co jest istotne dla utrzymania świeżości owoców. W przypadku transportu długodystansowego zwykle stosuje się palety lub skrzynie z otworami wentylacyjnymi;
- kontrola warunków termicznych i jakości powietrza – owoców cytrusowych nie można przechowywać w zbyt niskich temperaturach, ponieważ mogą ulec uszkodzeniu w wyniku zamarzania. W przypadku pomarańczy stosuje się np. przedział bliski poziomowi zamarzania tj. 0–3°C. Unika się też zbytniego zawilgocenia przestrzeni ładunkowej, ponieważ nadmiar wilgoci prowadzi do rozwoju pleśni i psucia się owoców.