Zasady transportu warzyw i owoców
Ultra świeże i świeże produkty wymagają odmiennych form magazynowania i transportu. Niektóre z nich można zaliczyć do produktów trwałych (ziemniaki, kapusta, jabłka, gruszki) inne natomiast to artykuły nietrwałe (ogórki, cukinia, jarmuż, maliny, truskawki). Zanim zostanie zrealizowany transport owoców oraz warzyw konieczne jest zapewnienie właściwych warunków przechowywania. Również proces logistyki przewozu ma ogromne znaczenie dla świeżości i jakości towaru. W tym celu należy koniecznie trzymać się następujących procesów i zasad:
- przygotowanie do transportu – owoce i warzywa nie powinny być narażone na bezpośredni kontakt z lodem lub wodą, co może prowadzić do uszkodzeń w wyniku zamarzania. Pakowanie powinno natomiast chronić produkty przed uszkodzeniami mechanicznymi i zmniejszać ryzyko zgniatania;
- wybór opakowania – opakowania powinny być dostosowane do rodzaju produktu i jego cech. Na przykład, produkty delikatne mogą wymagać miękkich opakowań, a produkty cięższe – mocnych opakowań. Liczy się też stopień przezroczystości, który ułatwia klientom obserwację produktu przed zakupem;
- etykiety i informacje – opakowania powinny zawierać informacje o produkcie, takie jak gatunek, pochodzenie, data zbioru, informacje o producencie, sposobie przechowywania i konsumpcji;
- kontrola temperatury – dobranie właściwych warunków chłodniczych ma na celu zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów, które powodują psucie się owoców i warzyw. Utrzymanie zalecanej temperatury wymaga zaawansowanych czujników, systemu monitorowania i procedur awaryjnych.
Oprócz tego transport świeżych owoców i warzyw wymaga od nas zapewnienia maksymalnego poziomu higieny. Nie chodzi jedynie o czystość magazynu oraz dezynfekcję pojazdów. Równie ważne jest unikanie kontaktu ze szkodliwymi substancjami, wyizolowanie od nasłonecznienia czy zapewnienie bezpieczeństwa przez unikanie zgniecenia.