Dla przemysłu spożywczego ogromne znaczenie ma zachowanie świeżości i najwyższej jakości produktów spożywczych. Magazynowanie żywności w specjalnych centrach logistycznych jest konieczne ze względu na ograniczony termin przydatności do spożycia owoców i warzyw. Specjalistyczne miejsca zwane również magazynami chłodniczymi lub magazynami kontroli atmosfery (CA), zostały stworzone po to, aby spełnić specyficzne wymagania przechowywania tych produktów.
Poza utrzymaniem świeżość produktu na dłużej przechowywanie żywności w magazynach sprzyja podtrzymaniu procesu dojrzewania. Banany lub pomidory zaliczają się do artykułów spożywczych, których dalszy rozwój trwa nawet po zbiorze. Dlatego dopasowuje się poziom nasłonecznienia, temperaturę lub wilgotność tak, by owoce i warzywa docierały na stół konsumenta w pełni dojrzałe.
Trzeci czynnik ma związek z zapewnieniem bezpieczeństwa osobom spożywającym produkty roślinne. Przechowywanie owoców i warzyw w kontrolowanych warunkach pomaga zapobiegać rozwojowi patogenów i drobnoustrojów, które mogą powodować zepsucie się żywności i stwarzać ryzyko dla zdrowia. Ma to znaczenie na każdym etapie dostawy – od transportu z pól i sadów przez magazynowanie i dystrybucję klientowi.