Zasady magazynowania żywności w temperaturze kontrolowanej
Owoce i warzywa należy przechowywać w pomieszczeniach dopasowanych do ich wymagań. Odpowiednie warunki magazynowe powinny być zapewnione do momentu dystrybucji. Bez względu na to, czy magazyn żywności funkcjonuje jako chłodnia, czy mroźnia, musi spełniać wysokie wymagania jakościowe. Najważniejsze zasady w przechowywaniu produktów spożywczych to:
- znajomość wymagań produktu. Owoce i warzywa nietrwałe (maliny, truskawki, warzywa liściowe, ogórki, dojrzałe pomidory) mają krótki termin magazynowania i wymagają specjalnego traktowania. Z kolei produkty trwałe (kapusta, marchew) nie mają tak dużych wymagań temperaturowych i mogą być przechowywane dłużej,
- kontrola temperatury i wilgotności. Te dwa parametry mają ogromny wpływ na stan owoców i warzyw. Dlatego magazyn żywności musi mieć infrastrukturę pomiarową i sterującą po to, by można było idealnie dopasować warunki przechowywania. Temperatura, nasłonecznienie i wilgotność powinny być stałe,
- przepływ powietrza. Zwłaszcza asortyment nietrwały wymaga szczególnej kontroli jakości powietrza i jego przepływu. Dlatego niektóre produkty można magazynować w opakowaniach zbiorczych, inne wymagają odpowiednio przygotowanej przestrzeni jednostkowej,
- kontrolowanie stanów magazynowych. Produkty spożywcze powinny być przechowywane zgodnie z zasadą „First-In-First-Out” (FIFO), co oznacza, że starsze partie produktów powinny być wydawane jako pierwsze. Wymaga to oznaczania regałów oraz etykietowania opakowań.