Przechowywanie w warunkach chłodniczych jest dobre dla produktów, które zachowują jakość i świeżość w umiarkowanych temperaturach. Obejmuje to różne strefy chłodzenia, zależnie od specyfiki produktów. Systemy chłodzenia w magazynach chłodniczych muszą utrzymywać stałą temperaturę, aby zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów i uniknąć ich psucia się. Najczęściej oscyluje ona w przedziale 0°C do +12°C, a magazyn funkcjonuje jako chłodnia składowa.
Mimo podobnej konstrukcji obiektu, systemów monitoringu oraz zapewnieniu wysokiej izolacyjności magazyny mroźnicze są dostosowane do utrzymania głębokiego, półgłębokiego i szybkiego mrożenia produktów spożywczych. Temperatura oscyluje zazwyczaj w zakresie od -18°C do -24°C, ale może być jeszcze niższa zależnie od potrzeb (mrożenie szokowe i strumień powietrza -40oC). Dzięki takim warunkom produkty spożywcze zachowują jakość, smak i wartość odżywczą przez długi czas.
Wykorzystywane przez Greenyard Logistics Poland chłodnie kontenerowe to inaczej kontenery chłodnicze lub kontenery reefer (od ang. „refrigerated container”) stosowane w transporcie morskim. Są specjalnymi rodzajami przestrzeni transportowych, które zostały zaprojektowane do przechowywania i przewożenia produktów w kontrolowanej temperaturze. Wykorzystuje się je powszechnie w logistyce międzynarodowej, zwłaszcza w branży spożywczej. Szeroko stosujemy je u naszych partnerów biznesowych w dystrybucji krajowej, międzynarodowej i morskiej.
Zaawansowane chłodnie transportowe są wyposażone w specjalistyczne systemy chłodzenia, kontroli temperatury oraz monitorowania, które umożliwiają utrzymanie właściwych warunków przez cały czas transportu. Wcześniejsze magazynowanie mrożonek i właściwe przewożenie pozwalają nam dostarczać klientom warzywa, owoce, mieszanki i inne produkty spożywcze w stanie idealnym.
Jednym z najważniejszych procesów w przygotowaniu artykułów mrożonych jest doprowadzenie do obniżenia ich temperatury bez namnażania się kryształków lodu. Aby uzyskać taki efekt w jak najkrótszym czasie, stosuje się mrożenie szokowe. To proces przetwarzania żywności, w którym produkty są ekspresowo chłodzone z wysokiej do bardzo niskiej temperatury w krótkim czasie. Celem tego procesu jest szybkie zatrzymanie procesów chemicznych i biologicznych wewnątrz żywności, co pomaga zachować jakość, teksturę, smak oraz wartość odżywczą produktu.
Jak wykonuje się mrożenie szokowe w Greenyard Logistics Poland? Proces składa się z czterech etapów:
W Greenyard Logistics Poland robimy wszystko, by oferowane przez nas artykuły spożywcze zachowywały swoją jakość jak najdłużej. Oprócz magazynowania mrożonek realizujemy również usługi dodatkowe, wśród których jedna z najważniejszych to transport lądowy i morski. Nasze centra logistyczne, w tym mroźnie, znajdują się w Poznaniu, Warszawie i Gdańsku. Realizujemy dystrybucję krajową i codzienne organizujemy wahadła między naszymi centrami, by zapewnić najwyższą jakość usług i szybką realizację zamówień dla naszych klientów.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom partnerów międzynarodowych, realizujemy również transport poza Polską. Morskie kontenery chłodnicze przewozimy transportem drogowym. Obsługujemy również działalność portową w najważniejszych miastach takich jak Gdańsk, Gdynia, Antwerpia, Hamburg, Rotterdam i Koper. Tak rozwinięta sieć połączeń i kontaktów pozwala nam obsługiwać największych dystrybutorów na świecie. Zapewniamy własne produkty i dystrybucję oraz całą logistykę na podstawie asortymentu klienta.
Oczekujesz najwyższej jakości usług, szybkiej realizacji zamówień i kompleksowej obsługi mrożonych towarów? Poprowadzimy Twoją logistykę według zasad systemu 3PL i odciążymy Cię w procesie przyjęcia towaru, mrożenia, magazynowania i spedycji. Teraz możesz zyskać jeszcze więcej z partnerem realizującym usługi dla największych koncernów na świecie. Skorzystaj z dostępnych form kontaktu i poznaj całą ofertę już dziś!