Transport drogowy żywności a niezbędne pozwolenia
Krajowy i międzynarodowy transport żywności są regulowane przez wymagania prawne. Ich celem jest niwelowanie skażenia, zatruć czy dostarczania do klienta nieświeżej żywności. Każda firma zajmująca się przewozem produktów roślinnych, owoców czy artykułów pochodzenia odzwierzęcego musi stosować przepisy panujące w danym kraju lub strefie (np. Schengen).
Do najważniejszych regulacji i norm można zaliczyć:
- ISO 22000 – to międzynarodowy standard dotyczący zarządzania bezpieczeństwem żywności, który określa wymagania dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacjach. Standard ten ma na celu pomóc organizacjom w identyfikowaniu i kontrolowaniu zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności, poprawianiu efektywności operacyjnej oraz zapewnianiu konsumentom żywności bezpiecznej do spożycia;
- HACCP, czyli Hazard Analysis and Critical Control Points – podstawowym celem HACCP jest zapewnienie, że produkty spożywcze są bezpieczne dla konsumentów poprzez identyfikację krytycznych punktów kontrolnych (CCP), w których ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności może być skutecznie kontrolowane lub zmniejszone do akceptowalnego poziomu.
- certyfikat IFS Food – potwierdzający bezpieczeństwo żywności,
- BIO Certyfikat – certyfikat dla łańcucha dostaw niezbędny dla producentów wyrobów z certyfikatem BIO,