Skutki nieprawidłowego magazynowania żywności
W Greenyard Logistics Poland stawiamy na zapewnienie konsumentom zdrowszej przyszłości dzięki dostarczaniu odżywczych i pełnowartościowych produktów roślinnych i owoców. Doskonale wiemy, jakie skutki może mieć magazynowanie środków żywności w nieodpowiedni sposób. Największe z zagrożeń to:
- zepsucie się żywności. Rozwój pleśni, bakterii i innych mikroorganizmów przez nieodpowiednią temperaturę lub wilgotność powietrza może spowodować zmiany w smaku, zapachu, wyglądzie i teksturze żywności. To sprawia, że stają się one niebezpieczne lub nienadające się do spożycia,
- ryzyko dla konsumentów. Nieprawidłowo przechowywana żywność może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia klientów, prowadząc do zatruć pokarmowych, alergii lub nietolerancji,
- straty ekonomiczne. Produkty, które stają się niesmaczne lub nie spełniają norm jakościowych, muszą być wycofane z rynku, co prowadzi do strat finansowych,
- utrata zaufania konsumentów. Nieprawidłowe magazynowanie żywności może zaszkodzić ich wizerunkowi i zepsuć ich reputację, szczególnie jeśli dochodzi do przypadków zatruć pokarmowych lub wycofywania produktów z rynku.
Marnotrawstwo, ryzyko zatrucia czy straty ekonomiczne powodują, że magazyny spożywcze muszą być odpowiednio zarządzane.